EMOTIONELE ONTWIKKELING

Gepubliceerd op 15 december 2022 om 19:34

Als de emotionele ontwikkeling in onze jeugd goed verloopt leren we onszelf te reguleren, vormen we een gezonde identiteit en kunnen we onze emoties uiten. Om dit te leren hebben we gezonde co-regulatie van onze ouders nodig.

Emotionele ontwikkeling begint vanaf de geboorte tot in de kindertijd (en verder). Door op te groeien in een gezin waar ouders te druk zijn, emotioneel instabiel zijn, emotioneel niet beschikbaar zijn en/of agressie problemen hebben, kunnen we emotioneel niet volledig tot ontwikkeling komen. Vaak heeft dit met enige vorm van emotionele volwassenheid van de ouder(s) te maken, waardoor parentificatie ontstaat. Parentificatie wil zeggen dat een jeugdige langdurig de rol van ouder op zich neemt met de bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Waardoor het kind emotioneel de verzorger van de ouder wordt. Als de emotionele ontwikkeling in je jeugd niet goed is verlopen, kun je tot de conclusie komen dat je als volwassene tegen allerlei uitdagingen aanloopt. Misschien voel je je emotioneel gezien zelf nog een kind, waardoor het lastig kan zijn je staande te houden in het leven.

Gelukkig is daar veel aan te doen, maar dat gaat uiteraard niet vanzelf. We kunnen onszelf leren om gezonde grenzen te leren stellen, op een andere (volwassen) manier te reageren & in te zien dat wij niet verantwoordelijk hoeven te zijn voor andermans emoties.

Meer weten? Luister ook de volgende podcasts:*'Ben ik emotioneel volwassen? 8 kenmerken': https://youtu.be/xW_TEhPTbT8*'Hoe vind ik een bewuste, emotioneel volwassen partner?': https://youtu.be/Y4QGqPza8nE

Geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling, bewustwording en psychologie? Abonneer je dan ook meteen op mijn Youtube kanaal om geen coaching video en podcast meer te missen: Youtube.com/c/MarcusKrielen

#JouwHelingBegintHier #Parentificatie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.