Het trauma brein

Gepubliceerd op 21 mei 2022 om 21:50

Trauma bepaalt hoe wij onszelf zien, en de wereld ervaren. Het heeft invloed op ons vertrouwen in het leven. En het verandert de wijze waarop we ons met andere mensen kunnen verbinden. We kunnen daardoor sociale angsten ontwikkelen, maar ook de noodzaak hebben ons continue af te leiden door o.a. liefde/seks, alcohol en drugs. Veel gedrag dat we als psychiatrisch bestempelen begint als overlevingsstrategie.


Hersenscans wijzen uit dat trauma de fysieke structuur van je brein verandert. Door trauma kan het dagelijkse leven een ware strijd worden. Het enige wat het brein wil is overleven. Als je je niet veilig voelt, neig je tot doemdenken en angstgedachten. Het is opvallend om te zien dat ziekte, verslaving en geestesziektes in families niet per toeval ontstaan. Het vermogen je veilig te voelen bij anderen, is één van de belangrijkste aspecten van geestelijke gezondheid. Veilige verbindingen kunnen maken met mensen, is een voorwaarde voor een gelukkig leven.


Hoe meer onderzoek rondom trauma wordt uitgevoerd, hoe duidelijker blijkt dat vele ziektes en diagnoses hun oorsprong in trauma vinden. Dr. Gabor Maté , psychiater Bessel van der Kolk, Peter Levine (PhD) en Irene Lyon zijn autoriteiten op dit gebied. De grootste reden waardoor mensen lijden, of dat nu lichamelijk of geestelijk is, of een verslaving, heeft met jeugdervaringen te maken. Ook in mijn praktijk merk ik dat veel mensen die een diagnose hebben gekregen (bijv. Autisme, Depressie, Borderline etc.) meestal een trauma hebben meegemaakt, wat hun 'neurotypische' brein tot een trauma brein heeft gemaakt. Door de focus te gaan leggen op herstel van het trauma, krijgt het brein de kans om zich te gaan herstellen en nieuwe hersenverbindingen aan te maken.


Bekijk mijn video: "Trauma: de oorsprong van (geestes)ziekte en verslaving hier: https://youtu.be/Jy6OFdwnFBw


#JouwHelingBegint #Trauma

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.